Ο ηθικός κώδικας του τζούντο
Ευγένεια, Θάρρος, Φιλία, Ειλικρίνεια, Τιμή, Σεμνότητα, Σεβασμός, Αυτοπειθαρχία
Επιλογές αναζήτησης Όλες οι λέξεις Οποιαδήποτε λέξη
Φράση
Κωδικός ασφαλείας Έξι συν Τρία ίσον

Forum

Τζούντο

Γιατί τζούντο;

Του Κωνσταντίν Ατανάσοβ - Σκούτας

Αίθουσα προπονήσεων Judo

Θεσσαλονίκη, 2 Ιουνίου 2019


Αδιαμφισβήτητα η πείρα έχει δείξει ότι όσοι κάνουν Judo για χρόνια, εν τέλει φτάνουν στο σημείο να αντιλαμβάνονται ότι η πρακτική αυτή, τους έχει κάνει συνολικά πιο θαρραλέους και πιο καλούς στην καθημερινότητα. Η δουλειά των προπονητών λοιπόν, συνάμα με την πεποίθηση ότι η Ιαπωνική πολεμική τέχνη – το τζούντο, μπορεί να είναι χρήσιμο για την κοινωνία, κάνει το άθλημα και όσους ασχολούνται να αναπτύσσονται όχι μόνο σωματικά αλλά και πνευματικά. Η αίθουσα του τζούντο, το Dojo, είναι ένας χώρος όπου ο καθένας μπορεί να βρει κάτι χρήσιμο για τον εαυτό του και παράλληλα μέρος όπου «βγαίνουν καλοί άνθρωποι» και «καλοί αθλητές».


Στην αίθουσα προπονήσεων του τζούντο, εκτός από τις ασκήσεις σωματικής βελτίωσης και τις τεχνικές, το παιδί μπαίνει μέσα σε έναν νέο «κοινωνικό κύκλο» - ο οποίος με τη σειρά του αποτελεί μία μικρογραφία της αληθινής ζωής. Εκεί θα πρέπει να ανταποκριθεί σε όλα μόνο του και όλα εξαρτώνται και υπόκεινται στις δικές του δυνάμεις.


Το λευκό και το μπλε Judogi κάνουν όλα τα παιδιά ίσα μεταξύ τους, με μόνη διαφορά το χρώμα της ζώνης. Τη ζώνη του κερδίζει κανείς με την απόκτηση δεξιοτήτων μέσα από κόπο, κάτι το οποίο ο καθένας πρέπει και πάλι να κάνει μόνος του. Αν ένα παιδί θέλει να αποκτήσει ένα συγκεκριμένο χρώμα ζώνης θα πρέπει να μάθει να εκτελεί τις τεχνικές που αντιστοιχούν σε αυτή. Αν θέλει να είναι δυνατό, θα πρέπει να προσπαθεί περισσότερο στις ασκήσεις. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας πάντοτε φαίνεται, άλλες φορές γρήγορα και άλλες φορές μακροπρόθεσμα.


Η ικανοποίηση από τη ζώνη που κατέκτησε ένα παιδί στην αίθουσα του τζούντο ή από την επιτυχή εκτέλεση κάποιας άσκησης που μέχρι προσφάτως φαινόταν αδύνατη ή αδιανόητη, μαθαίνει στα παιδιά ασυναίσθητα τη σημαντικότητα της προσπάθειας. Στην προπόνηση υπάρχουν καταστάσεις, στις οποίες ο ένας βοηθά τον άλλον ή έχει ανάγκη τη βοήθεια ενός τρίτου, κάποιος είναι πιο δυνατός από κάποιον ή πιο αδύναμος από άλλον. Έτσι τα παιδιά γρήγορα αντιλαμβάνονται τι είναι δίκαιο και τι όχι και ότι δεν πρέπει να συμπεριφέρονται στους άλλους όπως δεν θα ήθελαν να τους συμπεριφερθούν.


Στο τζούντο η δουλειά των προπονητών είναι εκτός από το να διδάσκουν τεχνικές δεξιότητες στους μαθητές, να τους μαθαίνουν τους κανόνες συμπεριφοράς εντός dojo και παράλληλα την μοναδική ετικέτα του ίδιου του αθλήματος. Εν συνεχεία να παρακολουθούν για την τήρηση των κανόνων από όλους, δημιουργώντας έτσι ένα κατάλληλο ευνοϊκό κλίμα, εντός του οποίου ο καθένας αποκτά το «γνώθι σαυτόν» και μαθαίνει κάτι το οποίο θα του είναι χρήσιμο στο μέλλον.


Για τις διαφορετικές ηλικιακές κατηγορίες η διάρκεια και η ένταση είναι διαφορετική, όμως οι αρχές και ο ρυθμός είναι παρόμοιος. Συνήθως το πρώτο μέρος της προπόνησης είναι το ζέσταμα και οι ασκήσεις της φυσικής αγωγής (δύναμη, ταχύτητα, αντοχή, ευλυγισία, ευκινησία). Το ζέσταμα έχει ως στόχο να προετοιμάσει το σώμα και το πνεύμα για Judo. Ύστερα ακολουθεί το κομμάτι όπου μαθαίνουμε ή τελειοποιούμε τις τεχνικές – αυτό τις περισσότερες φορές είναι το δεύτερο μέρος. Το τρίτο είναι η πιο σημαντική τζούντο πρακτική – το ραντόρι, όπου χρησιμοποιούνται όλα όσα μάθαμε στις προηγούμενες ασκήσεις. Τελειώνουμε με διατάσεις και αποθεραπεία, η οποία με τη σειρά της έχει ως σκοπό να «μαλακώσει» το σώμα, κάνοντας το πιο ευλύγιστο και να ηρεμήσει το πνεύμα. Κατά την προπόνηση, πολλές φορές, υπάρχει η ξεκούραση ή κάποιο αθλητικό παιχνίδι. Για τις διάφορες ομάδες τα κομμάτια της προπονητικής διαδικασίας έχουν διαφορετική διάρκεια και κάποια από αυτά μπορούν να επαναλαμβάνονται.


Αίθουσα προπονήσεων τζούντο του Α.Σ. «Θεσσαλονίκη» - 2018/2019


Προπονητήριο τζούντο Θεσσαλονίκη

Αίθουσα Judo Θεσσαλονίκη - Ελένη και Μιχαήλ

Αίθουσα Τζούντο Θεσσαλονίκη

Προπονητήριο τζούντο στη Θεσσαλονίκη

Προπονητήριο τζούντο στη Θεσσαλονίκη

Και διαπαιδαγώγηση μέσα από παιχνίδια σε όλες τις αίθουσες τζούντο του κόσμου


Δεν υπάρχουν σχόλια.

Επιστροφή

twitter facebook pinterest youtube
powered by: geodi.net
Φόρουμ Τζούντο & Πολεμικές τέχνες. Αθλητισμός και Judo στη Θεσσαλονίκη. Συζητήσεις τζουντόκα
Αίθουσα προπονήσεων Judo
Forum, Τζούντο , Γιατί τζούντο;
Στο site μας χρησιμοποιούμε cookies
Hajime