Ο ηθικός κώδικας του τζούντο
Ευγένεια, Θάρρος, Φιλία, Ειλικρίνεια, Τιμή, Σεμνότητα, Σεβασμός, Αυτοπειθαρχία
Επιλογές αναζήτησης Όλες οι λέξεις Οποιαδήποτε λέξη
Φράση
Κωδικός ασφαλείας Πέντε συν Εννέα ίσον

Forum

Πολεμικές τέχνες

Τζούντο και άλλες πολεμικές τέχνες

Του Κωνσταντίν Ατανάσοβ - Σκούτας

Αυτοάμυνα & τζουντο

Θεσσαλονίκη, 21 Απριλίου 2021


Ένας από τους βασικούς λόγους που οι άνθρωποι ξεκινούν την ενασχόληση τους με το τζούντο είναι η αυτοαμυνα. Παρόλο που η ίδια η αυτοάμυνα δεν είναι το βασικό αντικείμενο του συγκεκριμένου αθλήματος, το τζουντο είναι αδιαμφισβήτητα γνωστό για την αποτελεσματικότητα του. Διδάσκει αμέτρητες τεχνικές αυτοάμυνας, συμπεριλαμβάνοντας και τη χρήση όπλων. Όλα αυτά ασκούνται όμως μέσα από τα Κάτα, εξαιτίας των κινδύνων για πιθανούς τραυματισμούς. Οι αγωνιστικοί κανόνες έχουν αφαιρέσει αρκετές τεχνικές για λόγους πρόληψης και η έμφαση δίνεται στην εξειδίκευση τεχνικών ρίψεων και τεχνικών εδάφους.


Με πολλούς τρόπους, η εξάσκηση του τζούντο «ως άθλημα» αποθαρρύνει την εκπαίδευση στην αυτοάμυνα που υπάρχει εντός της ολοκληρωμένης πολεμικής τέχνης. Γενικά το ίδιο το judo αποθαρρύνει τη σύγκρουση και τις διαφωνίες. Θυμηθείτε ότι η ίδια η λέξη σημαίνει ο «ευγενής δρόμος». Επομένως, τα μαθήματα τζούντο αποθαρρύνουν τη χρήση του εκτός του ντότζο. Αν κάποιος χρησιμοποιεί τις γνώσεις που αποκτάει στην αίθουσα προπονήσεων έξω, αυτό θεωρείται λανθασμένο και ξεφεύγει από το πραγματικό νόημα του judo.


Οι άνθρωποι τείνουν να συγκρίνουν τις πολεμικές τέχνες για να βρουν ποια είναι η καλύτερη για αυτοάμυνα. Αυτοί όμως που το κάνουν αυτό, συνήθως θέλουν να ακούσουν μία απλή απάντηση του τύπου: «Το τζούντο είναι το καλύτερο γιατί μπορείς να ρίξεις τον αντίπαλο σου και να του εξαρθρώσεις το χέρι» ή «το Καράτε είναι το καλύτερο γιατί μπορείς να χτυπήσεις τον άλλον πριν ακόμη καταλάβει τι συμβαίνει». Όμως η πραγματική απάντηση δεν είναι τόσο απλή. Φυσικά, οι ρίψεις και η επαφή με τον αντίπαλο είναι ειδικότητα του τζουντο, επομένως εάν κάποιος θέλει να εξειδικευτεί, στο πως να ρίχνει ανθρώπους, θα πρέπει να ασχοληθεί με αυτή την πολεμική τέχνη. Με τον ίδιο όμως τρόπο αν κάποιος θέλει να εξειδικευτεί στο να κλωτσάει και να χτυπάει, μία πολεμική τέχνη όπως το Τάε Κβον Ντο ή το Καράτε θα ήταν καλή. Ο Μασάο Τακαχάσι το εξηγεί με αυτόν τον τρόπο: «Εάν πρέπει να συγκρίνεις πολεμικές τέχνες, τότε σύγκρινε τες όπως ένα βουνό με ένα ποτάμι. Δεν είναι καλό το βουνό να κοιτάει το ποτάμι που είναι πιο κάτω, αλλά και το ποτάμι δεν θα πρέπει να κοιτάει υποτιμητικά το βουνό, επειδή δεν μπορεί να χορέψει και να κινηθεί». Οι πολεμικές τέχνες θα πρέπει να συγκρίνονται με τα όσα παρέχουν, όχι με τα όσα δεν έχουν. Ίσως δεν είναι καλό να συγκρίνουμε πολεμικές τέχνες μεταξύ τους, γιατί αυτό είναι σαν να συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια.


Υπάρχουν ντότζο στα οποία οι δάσκαλοι βασίζουν τη φήμη τους και δημιουργούν φιλοσοφίες γύρω από το ερώτημα της αποτελεσματικότητας μίας πολεμικής τέχνης στην αυτοαμυνα. Συνήθως οι συγκεκριμένοι δεν παρέχουν αυτά που θα έπρεπε στις πολεμικές τέχνες, με το να εστιάζουν μονάχα εκεί. Εάν πρέπει να διδάσκεται το πραγματικό Κόντοκαν τζούντο, ένας αληθινός δάσκαλος του δεν θα έμπαινε καν στη διαδικασία να προσπαθήσει να απαντήσει σε παρόμοιες ερωτήσεις. Να απαντήσεις κάτι τέτοιο είναι σαν να ακολουθείς το δόλωμα που αποκλίνει από τους πραγματικούς στόχους και τις διδασκαλίες του τζουντο. Ταυτόχρονα δεν μπορεί να επιτευχθεί και να διατυπωθεί μία απλή απάντηση αλλά απαιτούνται γνώσεις εις βάθος, κάτι που συνήθως οι περισσότεροι που ρωτούν δεν αναζητούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Επιστροφή

twitter facebook pinterest youtube
powered by: geodi.net
Φόρουμ Τζούντο & Πολεμικές τέχνες. Αθλητισμός και Judo στη Θεσσαλονίκη. Συζητήσεις τζουντόκα
Αυτοάμυνα & τζουντο
Forum, Πολεμικές τέχνες , Τζούντο και άλλες πολεμικές τέχνες
Στο site μας χρησιμοποιούμε cookies
Hajime