Ο ηθικός κώδικας του τζούντο
Ευγένεια, Θάρρος, Φιλία, Ειλικρίνεια, Τιμή, Σεμνότητα, Σεβασμός, Αυτοπειθαρχία
Επιλογές αναζήτησης Όλες οι λέξεις Οποιαδήποτε λέξη
Φράση
Κωδικός ασφαλείας Τρία συν Ένα ίσον

Judo

Τεχνικές Τζούντο

Του Κωνσταντίν Ατανάσοβ - Σκούτας

Ukemi – Η μεγαλύτερη τεχνική

Read in English


Θεσσαλονίκη, 18 Φεβρουαρίου 2018


Το τζούντο είναι ένα άθλημα το οποίο έχει να μας διδάξει πολλά και για την καθημερινότητα μας και για τη συμπεριφορά μας με τον συνάνθρωπο μας. Όπως όλοι γνωρίζουν ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει ένα παιδί ή ένας ενήλικας όταν εγγράφεται σε μία σχολή ή έναν σύλλογο τζούντο είναι «να πέφτει». Ξεκινάει δηλαδή μαθαίνοντας την «τεχνική της πτώσης» ή αλλιώς «Ukemi» και η διαδικασία αυτή συνήθως κρατάει από μερικές μέρες, μέχρι και μερικές εβδομάδες.


Είναι γνωστό ότι ο πρακτικός ξεκάθαρα λόγος για να περάσεις μέσα από αυτή τη διαδικασία και να μάθεις πτώσεις στο τζούντο, είναι λόγω της ποικιλίας των τεχνικών/λαβών που έχει το άθλημα. Προκειμένου να είσαι δηλαδή ασφαλής, όταν ένας από τους συναθλητές σου σε ρίξει, κατά τη διάρκεια της προπόνησης, πρέπει να ξέρεις πώς «να πέσεις».


Ο αρχάριος τζουντόκα ξέροντας αυτομάτως πως να πέσει χωρίς να χτυπήσει, ξέρει ως δια μαγείας «και να σηκωθεί». Οι Δάσκαλοι σε όλα τα dojo χαρακτηριστικά λένε στους αρχάριους «όποιος ξέρει να πέφτει, ξέρει και να σηκωθεί!» Πέρα όμως, από την ικανότητα να πέφτεις και να σηκώνεσαι αρτιμελής, χωρίς να έχεις πάθει κάτι, η πτώση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ηθικό μάθημα.


Η διαδικασία διδασκαλίας των πτώσεων ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω σε κάνει «πολύ στέρεα προσγειωμένο πάνω στη γη». Αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι ότι «το να πέσεις» δεν είναι και καταστροφικό, αρκεί να μπορείς να σηκωθείς! Αποκτάς στον ίδιο χρόνο όμως και αίσθηση της πραγματικότητας. Διδάσκεσαι δηλαδή το πόσο «εύκολο» είναι τελικά να πέσεις και ξαφνικά να βρεθείς κάτω από εκεί που ήσουν «όρθιος». Όλα αυτά μέσα από την πτώση με την πάροδο του χρόνου γίνονται κομμάτι του χαρακτήρα σου, βίωμα σου γιατί ακριβώς τα έχεις αισθανθεί στο πετσί σου.


Στην Ιαπωνία, σε πολλά dojo ακόμη και οι παππούδες που προπονούνται ξεκινούν την προπόνηση τους με πτώσεις/Ukemi σε όλες τις κατευθύνσεις. Εν μέρει θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι και «ζέσταμα» διότι ενεργοποιείται όλο το σώμα. Παραταύτα ένας ακόμη πραγματικός λόγος για τον οποίο ακόμη και τα υψηλόβαθμα Dan σε μεγάλη ηλικία επιλέγουν να επαναλαμβάνουν στην αρχή της προπόνησης τις πτώσεις είναι και για λόγους ταπεινότητάς. Δεν είναι ότι δεν ξέρουν να πέφτουν, επειδή όμως είμαστε πρώτα από όλα άνθρωποι και μετά Τζουντόκα, καλό είναι να μην ξεχνάμε να είμαστε σεμνοί, ταπεινοί και αληθινοί, όσα και εάν έχουμε πετύχει στην καθημερινότητά μας. Το να θυμάται ένας άνθρωπος το πόσο εύκολο είναι «να πέσει», όπως επίσης και «να σηκωθεί» είναι διδάγματα τα οποία το τζούντο παρέχει στους μαθητές του!


Τα βιώματα αυτά εντός της αίθουσας προπονήσεων είναι ιδιαίτερα χρήσιμα και σημαντικά για μία εξορθολογισμένη ζωή και ένα συγκεκριμένο ανθρωπιστικό τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς.


Ukemi - όπως διδάσκεται στο πανεπιστήμιο Tokai - Ιαπωνίας


Δεν υπάρχουν σχόλια.

Επιστροφή

twitter facebook pinterest youtube
powered by: geodi.net
Αυτοάμυνα. Πολεμικές Τέχνες & Τεχνικές Τζούντο. Μαθήματα τζουντο. Ελληνικό τζούντο
Ukemi – Η μεγαλύτερη τεχνική
Judo, Τεχνικές Τζούντο ,
Στο site μας χρησιμοποιούμε cookies
Hajime