Ο ηθικός κώδικας του τζούντο
Ευγένεια, Θάρρος, Φιλία, Ειλικρίνεια, Τιμή, Σεμνότητα, Σεβασμός, Αυτοπειθαρχία
Επιλογές αναζήτησης Όλες οι λέξεις Οποιαδήποτε λέξη
Φράση
Κωδικός ασφαλείας Έξι συν Τρία ίσον

Φιλοσοφία

Παιδεία

Γιατί τζούντο;

Του Κάνο Τζίγκορο Σίχαν / Kano Jigoro Shihan / Ιδρυτή του Κόντοκαν Judo Μετάφραση & Επιμέλεια από Κωνσταντίν Ατανάσοβ - Σκούτας

Judo & Φυσική αγωγή

Θεσσαλονίκη, 6 Μαρτίου 2020


Judo ως φυσική αγωγή


Με βάση την επιτυχία μου στην εφαρμογή της αρχής της μέγιστης αποδοτικότητας στις τεχνικές της άμυνας και της επίθεσης, αναρωτήθηκα εάν κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στη βελτίωση της υγείας, δηλαδή στη φυσική αγωγή.


Υπάρχουν αρκετές γνώμες που προσπαθούν να απαντήσουν στο ερώτημα: Ποιός είναι ο στόχος της φυσικής αγωγής;


Κατόπιν βαθύ στοχασμού και διαλόγου με πολλούς μορφωμένους ανθρώπους, συμπέρανα ότι ο στόχος είναι το να γίνει το σώμα δυνατό, εύχρηστο και υγιές, χτίζοντας ταυτόχρονα το χαρακτήρα μέσω της ηθικής και της πνευματικής εγκράτειας. Έχοντας ορίσει με αυτό τον τρόπο το στόχο της φυσικής αγωγής, ας εξετάσουμε το πόσο κοντά είναι οι κοινές μέθοδοι φυσικής αγωγής με την αρχή της μέγιστης αποδοτικότητας του judo.


Οι τρόποι εκγύμνασης του σώματος είναι πολλοί και διαφορετικοί, όμως τελικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: αθλήματα και γυμναστική. Είναι δύσκολο για τον οποιοδήποτε να κάνει γενικεύσεις σε σχέση με τα αθλήματα, γιατί είναι πολλά, αλλά έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Είναι ανταγωνιστικά εξαρχής. Ο λόγος της γέννησης τους δεν υπήρξε η καλλιέργεια της ισορροπημένης σωματικής ανάπτυξης ή η σωματική υγεία. Αναπόφευκτα, κάποιοι μύες γυμνάζονται συνέχεια και ίσως υπερβολικά, ενώ άλλοι παραμελούνται περισσότερα με αποτέλεσμα να προκύψουν τραυματισμοί, κατά τη διαδικασία, σε διάφορα σημεία του σώματος. Από άποψης φυσικής αγωγής, κάποια αθλήματα δεν είναι η πρώτη επιλογή – και μάλιστα για να είμαστε ρεαλιστές θα πρέπει να αποφεύγονται ή να βελτιωθούν – γιατί ακριβώς δεν προκαλούν την αποδοτικότερη χρήση της πνευματικής και της σωματικής ενέργειας, και εμποδίζουν την πρόοδο προς τον στόχο της επίτευξης της υγείας, της δύναμης και της χρηστικότητας.


Αντιθέτως, η γυμναστική είναι από άποψης φυσικής αγωγής πολύ ψηλά. Η προπόνηση σε αυτή δεν προκαλεί τραυματισμούς στο σώμα, γενικά είναι ωφέλιμη για την υγεία και οδηγεί στην ισορροπημένη ανάπτυξη του σώματος. Παρόλα αυτά, και η γυμναστική, με τον τρόπο που εξασκείται σήμερα, χάνει σε δύο τομείς: στο ενδιαφέρον και στη χρησιμότητα.


Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να γίνει η γυμναστική πιο ενδιαφέρουσα, όμως εγώ συνιστώ μια ομάδα ασκήσεων, τις οποίες έχω προσεκτικά και προσωπικά επιλέξει. Όλοι οι συνδιασμοί κινήσεων των άκρων, του λαιμού και του σώματος, είναι βασισμένοι στην αρχή της μέγιστης αποδοτικότητας και αναπαριστούν μία ιδέα. Αν συνδυάζονται κατά την εκτέλεσή τους, θα έχουν ως τελικό αποτέλεσμα την πρόοδο στην αρμονική σωματική και ηθική ανάπτυξη. Ένα σύνολο από ασκήσεις τις οποίες δημιούργησα εκτελείται και στο Κόντοκαν (Εθνική Φυσική Αγωγή της Μέγιστης Αποδοτικότητας). Οι κινήσεις του δεν οδηγούν απλά στην ισορροπημένη σωματική ανάπτυξη αλλά εκπαιδεύουν τις βασικές αρχές της επίθεσης και της άμυνας.


Προκειμένου η φυσική αγωγή να έχει αποτελέσματα, θα πρέπει να βασίζεται στην αρχή της αποδοτικής χρήσης της πνευματικής και σωματικής ενέργειας. Είμαι σίγουρος ότι στο μέλλον η πρόοδος, στον κλάδο της φυσικής αγωγής, θα γίνεται μέσω της αρχής αυτής.


Μέθοδοι προπόνησης Judo


Ζωτικά σημεία στην προπόνηση του judo είναι: η ανάπτυξη του σώματος και η εξάσκηση στις φόρμες της επίθεσης και άμυνας. Οι μέθοδοι εξάσκησης για τα παραπάνω δύο είναι το κάτα και το ραντόρι.


Κάτα σημαίνει «φόρμα» και πρόκειται για ένα σύστημα αυστηρά προκαθορισμένων κινήσεων, οι οποίες διδάσκουν τα βασικά στην επίθεση και την άμυνα. Πέρα των τεχνικών ανατροπής του αντιπάλου, στα οποία προπονούμαστε στο ραντόρι, τα κάτα περιλαμβάνουν χτυπήματα, χρήση αιχμηρών όπλων και αρκετές άλλες τεχνικές. Τα τελευταία εμφανίζονται μόνο στα κάτα, διότι μόνον εκεί οι κινήσεις έχουν ακριβές σενάριο και οι judoka γνωρίζουν τι θα κάνει ο άλλος.


Ραντόρι, σημαίνει «ελεύθερη άσκηση». Οι judoka σε ζευγάρια ανταγωνίζονται, όπως θα έκαναν σε έναν αγώνα. Μπορούν να εφαρμόσουν τεχνικές ανατροπής, στραγγαλισμούς και ακινητοποιήσεις στις αρθρώσεις αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιούν χτυπήματα, λακτίσματα ή άλλες τεχνικές, οι οποίες θα είχαν νόημα σε μία μάχη. Το βασικό στο ραντόρι είναι οι judoka να προσπαθούν να μη τραυματίσουν ο ένας τον άλλον και να τηρούν την εθιμοτυπία του judo, η οποία είναι υποχρεωτική για όλους όσους θέλουν να αποκομίσουν το μέγιστο όφελος.


Το ραντόρι, οι αθλητές προπονούνται στις μεθόδους επίθεσης και άμυνας ή το αξιοποιούν ως φυσική αγωγή. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι κινήσεις πρέπει να γίνονται σε συμφωνία με την αρχή της μέγιστης αποδοτικότητας. Αν πρόκειται για εξάσκηση στην άμυνα και την επίθεση, τότε η συγκέντρωση στη σωστή εκτέλεση των τεχνικών είναι επαρκής. Όμως, εκτός από αυτό, το ραντόρι είναι ιδανικό για τη σωματική ανάπτυξη, γιατί ακριβώς χρησιμοποιεί όλο το σώμα και σε αντίθεση με τη γυμναστική όλες του οι κινήσεις έχουν κάποιο στόχο και εκτελούνται ζωηρά. Η φυσική αγωγή θα πρέπει να τελειοποιεί τον έλεγχο του νου και του σώματος και να προετοιμάσει τον άνθρωπο για να αντιμετωπίσει κάθε κρίσιμο περιστατικό ή επίθεση, εκούσια ή ακούσια.


Αναμέτρηση του judo με τις υπόλοιπες πολεμικές τέχνες...


Αερόβια & Αναερόβια στο Judo...


Προπόνηση δύναμης για τζουντο...


Περισσότερα για το πώς το Ζίου Ζίτσου αντικαταστάθηκε πλήρως από το τζούντο και τις αρχές του...


Διάλεξη από το Τζιγκόρο Κάνο για τις αρχές του τζούντο και την εφαρμογή τους στην ανθρώπινη καθημερινότητα...


Άραγε; Είναι γυμνασμένοι οι αθλητές του Judo; Ιδού η απορία...

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Επιστροφή

twitter facebook pinterest youtube
powered by: geodi.net
Φιλότιμο, παιδιά και Judo. Φιλοσοφία judo και παιδεία. Σχολή Τζούντο Θεσσαλονίκη
Judo & Φυσική αγωγή
Φιλοσοφία, Παιδεία , Γιατί τζούντο;
Στο site μας χρησιμοποιούμε cookies
Hajime