Ο ηθικός κώδικας του τζούντο
Ευγένεια, Θάρρος, Φιλία, Ειλικρίνεια, Τιμή, Σεμνότητα, Σεβασμός, Αυτοπειθαρχία
Επιλογές αναζήτησης Όλες οι λέξεις Οποιαδήποτε λέξη
Φράση
Κωδικός ασφαλείας Πέντε συν Δυο ίσον

Forum

Τζούντο

Παρελθόν Παρόν Μέλλον και τζούντο

Του Κωνσταντίν Ατανάσοβ - Σκούτας

Ιστορία Κόντοκαν τζούντο

Θεσσαλονίκη, 9 Ιουλίου 2021


Το πρώτο ντότζο του τζούντο, η αλλιώς προπονητήριο, λέγεται Κόντοκαν. Συστάθηκε το 1882 στο Eisho-ji, ένας βουδιστικός ναός στο Τόκιο. Καθώς τα μέλη αυξάνονταν, ο καθηγητής Τζίγκορο Κάνο, ως δημιουργός του Κόντοκαν, μετακίνησε 9 φορές την αίθουσα προπόνησης, παίρνοντας ολοένα και μεγαλύτερο χώρο για να μπορέσει να υποστηρίξει την ανάπτυξη του τζούντο. Η λέξη «Κόντοκαν» προέρχεται από τις λέξεις: «Κο» που σημαίνει «διάλεξη» ή «προπόνηση». Η λέξη «Ντο» είναι ο «δρόμος» και το «καν» είναι η «αίθουσα» ή «ο διάδρομος». Σε ελεύθερη απόδοση θα λέγαμε ότι η λέξη Κόντοκαν σημαίνει: Η σχολή για τη διδασκαλία του δρόμου. Με το δρόμο να είναι η αντίληψη για την ίδια τη ζωή.


Το Κόντοκαν μετακινήθηκε στην τελική του τοποθεσία στο Bunkyo-ku, στο Τόκιο το 1958 και πλέον αποτελεί ένα νέο μοντέρνο κτίριο, το οποίο έχει το άγαλμα του παππού Τζίγκορο Κάνο στην είσοδο. Με παραπάνω από 500 στρώματα στο βασικό ντότζο, το οποίο ανακαινίστηκε για να δοξαστούν τα 100 χρόνια τζούντο, το Κόντοκαν έχει κάμποσα προπονητήρια, χώρους για μελέτη, εξάσκηση και έρευνα. Επίσης περιλαμβάνει βιβλιοθήκη και μουσείο. Οι μαθητές από όλο τον πλανήτη μπορούν να εξασκούνται στο Κόντοκαν, γιατί είναι ανοιχτό για κάθε έναν που είναι «τζούντοκα». Το Κόντοκαν είναι μία μονάδα του εκπαιδευτικού συστήματος και ένα ιδιαίτερα σημαντικό σύμβολο αναγνώρισης για το τι αντιπροσωπεύει το τζούντο και γιατί δημιουργήθηκε. Μία μεταφορική αναλογία για να περιγράψει κάποιος ποια είναι η σχέση του Κόντοκαν με το τζούντο είναι η σχέση της Μέκκα με τη μουσουλμανική θρησκεία.


Η Παγκόσμια Ομοσπονδία τζούντο (IJF) ορίζει το τζούντο ως την πολεμική τέχνη που δημιουργήθηκε από τον Τζίγκορο Κάνο. Παρόλο που σε άλλες πολεμικές τέχνες υπάρχουν διαφορετικές ομοσπονδίες και στυλ που αναγνωρίζονται, το Κόντοκαν τζούντο είναι ένας αναγνωρισμένος θεσμός που επιτρέπει τη δημιουργία των στανταρντ παγκοσμίως. Το Κόντοκαν είναι αυτό που εγκρίνει, ότι το τζούντο προωθείται όπως ο καθηγητής Κάνο το δημιούργησε και κρατάει τις παραδόσεις, τα έθιμα και τη στάση που πρέπει. Οι δάσκαλοι του Κόντοκαν προσπαθούν για τη διατήρηση των τεχνικών. Η αξιολόγηση είναι ρεγουλαρισμένη, έτσι ώστε κάθε πρώτο νταν (μαύρη ζώνη) που εγκρίνεται, να είναι αναγνωρισμένο μέσα από τα Ιαπωνικά στανταρτ του Κόντοκαν.


Το Κόντοκαν προσπαθεί να κρατήσει τις παραδόσεις του τζούντο, όσο και αν η εποχή εκμοντερνίζεται. Πολλοί από τους ανθρώπους που ασκούνται στο judo αναζητούν κάτι παραπάνω από ένα άθλημα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που στρέφονται στο τζούντο αναζητώντας την αυτοάμυνα, τη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό. Είναι όμως και ορισμένοι που διψούν για την παράδοση, την ευσέβεια στις αρχές και τη συμπεριφορά που διδάσκει η μελέτη του Κόντοκαν Τζούντο.Δεν υπάρχουν σχόλια.

Επιστροφή

twitter facebook pinterest youtube
powered by: geodi.net
Φόρουμ Τζούντο & Πολεμικές τέχνες. Αθλητισμός και Judo στη Θεσσαλονίκη. Συζητήσεις τζουντόκα
Ιστορία Κόντοκαν τζούντο
Forum, Τζούντο , Παρελθόν Παρόν Μέλλον και τζούντο
Στο site μας χρησιμοποιούμε cookies
Hajime