Ο ηθικός κώδικας του τζούντο
Ευγένεια, Θάρρος, Φιλία, Ειλικρίνεια, Τιμή, Σεμνότητα, Σεβασμός, Αυτοπειθαρχία
Επιλογές αναζήτησης Όλες οι λέξεις Οποιαδήποτε λέξη
Φράση
Κωδικός ασφαλείας Τρία συν Δυο ίσον

Forum

Τζούντο

Τζούντο και Άσκηση

Του Κωνσταντίν Ατανάσοβ - Σκούτας

Προπόνηση δύναμης για τζούντο

Θεσσαλονίκη, 10 Ιανουαρίου 2019


Από μόνο του, το judo είναι μία εξαιρετική μορφή προπόνησης για δύναμη. Όταν οι τζουντόκα παλεύουν μεταξύ τους, το γεγονός ότι ο ένας «τραβά» ή «σπρώχνει» παρά την αντίσταση που προβάλει ο αντίπαλος, προκαλεί άμεση προπονητική ανταπόκριση. Πολλοί τζουντόκα μάλιστα ισχυρίζονται ότι το τζούντο και η πάλη αποτελούν τις καλύτερες δραστηριότητες για «χτίσιμο» της δύναμης στην προ-εφηβική ηλικία.


Η προπόνηση δύναμης πρέπει να είναι πάντοτε συμβατή και αντίστοιχη με την ηλικία. Κατά τη διάρκεια και μετά την εφηβεία, η ειδική προπόνηση δύναμης χρησιμοποιώντας ελαφριά βάρη και λάστιχα εκγύμνασης μπορεί να εισαχθεί. Φορτία όχι παραπάνω από 30% με 40% ενός αναμενόμενου μεγίστου θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά την πρώτη χρονιά. Τα όρια των 50% έως 65% μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν το παιδί φτάσει προς το τέλος της εφηβείας. Το βιβλίο Total Training for Young Champions από τον Tudor O. Bompa (2000, Human Kinetics), καλύπτει το θέμα αναλυτικά.


Επειδή ακριβώς το τζούντο χρησιμοποιεί και τα 3 «ενεργειακά συστήματα», οι απαιτήσεις για δύναμη είναι εξαιρετικά συγκαταλεγόμενες. Η «καλή δύναμη» απαιτείται και στα τρία είδη μυϊκής εμπλοκής: εκκεντρική ελεγχόμενη προς τα κάτω κίνηση (όπως όταν λυγίζουμε τα πόδια για να μπούμε π.χ. ρίψη μέσω ώμου / Ippon Seoi Nage), ομόκεντρη κίνηση (π.χ. η ευθυγράμμη/ισιωτική κίνηση όπως χρησιμοποιείται όταν οδηγούμαστε προς τα πάνω για να τελειώσουμε τη ρίψη μέσω ώμου / Ippon Seoi Nage), και ισομετρική κίνηση (όταν οι αρθρώσεις περιλαμβάνουν το να μείνουμε στατικοί, όπως για παράδειγμα στη σύσφιξη μίας ακινητοποίησης / καθήλωσης).


Το τζούντο απαιτεί 3 διαφορετικούς τύπους δυναμικών μυϊκών συσπάσεων, όπως και 3 διαφορετικούς τύπους δύναμης: Μέγιστη δύναμη, αντοχή στη δύναμη, και μυϊκή ισχύς. Η μέγιστη δύναμη είναι η μέγιστης ισχύ που κάποιος μπορεί να εφαρμόσει σε μία μοναδική κίνηση, απέναντι σε δεδομένη αντίσταση. Η ανάπτυξη της μέγιστης δύναμης είναι ζωτική καθώς προστατεύει απέναντι σε τραυματισμούς και σίγουρα παρέχει και μία καλύτερη βάση από την οποία να αναπτυχθεί η αντοχή στη δύναμη και η μυϊκή ισχύς. Τα οφέλη της μέγιστης δύναμης φαίνονται στην Κουμικάτα (στο πιάσιμο κατά τη διάρκεια του αγώνα) και στις περισσότερες κινήσεις Ne Waza (εδάφους).


Η αντοχή στη δύναμη σας επιτρέπει να εφαρμόζεται δύναμη «εν συνεχεία» σε μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Η ανάπτυξη της αντοχής στη δύναμη βελτιώνει την ικανότητα των μυών να «αντιστέκονται» στην κούραση κατά την παρουσία αυξημένου ποσοστού γαλακτικού οξέος. Το κύριο πλεονέκτημα της αντοχής στη δύναμη είναι ότι σας επιτρέπει να συνεχίσετε να εκτελείτε τις κινήσεις υψηλής έντασης με την παρουσία του αυξανόμενου ποσοστού γαλακτικού οξέος. Από τη μελέτη των ενεργειακών συστημάτων και τις επαναληπτικές χρονικές γραμμές τους, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι είναι αδύνατον να παλέψουμε σε έναν αγώνα τζούντο με την αναγκαία ένταση, με μεγάλη διάρκεια έργου και με μικρές φάσεις ξεκούρασης (τα matte), χωρίς να παράγεται γαλακτικό οξύ.


Η μυϊκή ισχύς είναι ο συνδυασμός της ταχύτητας με τη μέγιστη δύναμη. Είναι η ικανότητα να εφαρμόσουμε πολύ μεγάλη δύναμη σε μία εκρηκτική κίνηση. Η μυϊκή ισχύς χρησιμοποιείται σε όλες τις τεχνικές ρίψεων και στις διαφυγές από ακινητοποιήσεις.


Judo και δύναμη
Δεν υπάρχουν σχόλια.

Επιστροφή

twitter facebook pinterest youtube
powered by: geodi.net
Φόρουμ Τζούντο & Πολεμικές τέχνες. Αθλητισμός και Judo στη Θεσσαλονίκη. Συζητήσεις τζουντόκα
Προπόνηση δύναμης για τζούντο
Forum, Τζούντο , Τζούντο και Άσκηση
Στο site μας χρησιμοποιούμε cookies
Hajime