Ο ηθικός κώδικας του τζούντο
Ευγένεια, Θάρρος, Φιλία, Ειλικρίνεια, Τιμή, Σεμνότητα, Σεβασμός, Αυτοπειθαρχία
Επιλογές αναζήτησης Όλες οι λέξεις Οποιαδήποτε λέξη
Φράση
Κωδικός ασφαλείας Εννέα συν Ένα ίσον

Judo

Νέα

Τι είναι το τζούντο

Του Κωνσταντίν Ατανάσοβ - Σκούτας

Τι είναι το τζούντο;

Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2019


Το τζούντο είναι πολεμική τέχνη και ένα πλήρες σύστημα Φυσικής αγωγής. Δημιουργήθηκε το 1882 στην Ιαπωνία από τον καθηγητή Jigoro Kano με βάση τις τεχνικές του παραδοσιακού Ζίου Ζίτσου οι οποίες τροποποιήθηκαν προκειμένου να γίνουν πιο ασφαλείς σωματικά. Συγχρόνως όμως οι τεχνικές έπρεπε να υπόκεινται στις αρχές της μέγιστης χρήσης της πνευματικής και σωματικής ενέργειας.


Από το 1964 το τζούντο μπήκε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων και πολύ γρήγορα έγινε ακόμη πιο δημοφιλές. Έτσι το Judo αποκτά σπορ σημασία αλλά ταυτόχρονα παραμένει μία πολεμική τέχνη. Ως άθλημα του δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιεί τα προτερήματα των υπουργείων αθλητισμού, των Ολυμπιακών επιτροπών κάθε χώρας και ταυτόχρονα να έχει ως βάση την ανατολική σοφία η οποία είναι θεμελιώδης μέσα στην ετικέτα και τη φιλοσοφία των πολεμικών τεχνών.


Αυτή τη στιγμή το τζούντο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα στην Ευρώπη. Στη Μ. Βρετανία το δημοφιλές πανεπιστήμιο του Cambridge έχει ομάδα τζούντο. Στην Ολλανδία το τζούντο είναι μέσα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των σχολείων και ο πρώτος Ευρωπαίος Ολυμπιονίκης (1964) ήταν Ολλανδός. Στη Γαλλία, εκτός του ότι το τζούντο «είναι στα σχολεία» παράλληλα αποτελεί το δεύτερο δημοφιλέστερο άθλημα μετά το ποδόσφαιρο και υπολογίζοντας τις διάφορες ηλικιακές κατηγορίες υπάρχουν πάνω από 600 χιλιάδες εγγεγραμμένοι αθλητές. Η Ρωσία επενδύει εκατομμύρια ευρώ στο Judo, εταιρίες όπως η Gazprom και η SBU (Siberian Business Union) είναι σπόνσορες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Judo και φυσικά ας μην ξεχνάμε έναν από τους δημοφιλέστερους Τζουντόκα ανά τον κόσμο – τον Πρόεδρο Βλαδίμηρο Πούτιν (8ο Νταν). Στη Γερμανία το τζούντο έχει πρωτάθλημα (Liga) το οποίο είναι οργανωμένο όπως η ποδοσφαιρική Liga. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να αριθμήσουμε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ακόμη και το νέο κράτος του Κόσοβο που έχει πλέον τη δική του Παγκόσμια Πρωταθλήτρια.


Σε κάθε μεγάλο διεθνές αγώνα ο ανταγωνισμός στο τζούντο θα μπορούσαμε κάλλιστα να πούμε ότι είναι απλά «τεράστιος», όμως παρόλα αυτά, εξαιτίας του χαρακτήρα και της οργάνωσης του ίδιου το αθλήματος, κάθε χώρα μπορεί να βρεθεί ανάμεσα στους καλύτερους.


Ο λόγος για τον οποίο το Judo είναι τόσο αναπτυγμένο και έχει βρει τη θέση του όπως στις αναπτυγμένες κοινωνίες, έτσι και στις αναπτυσσόμενες χώρες, δεν είναι μόνο η ένταξη του στο Ολυμπιακό Πρόγραμμα Αγώνων. Η φιλοσοφία του Judo, η ετικέτα, το σύστημα διαπαιδαγώγησης, οι αρχές της πολεμικής τέχνης, όπως και τα πλεονεκτήματα που παρέχει ως σύστημα φυσικής αγωγής, προτρέπουν εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο να εξασκούνται σε αυτό.Τα οφέλη του τζούντο


Πώς ασκούμαστε στο τζούντο;


Ukemi - Η μεγαλύτερη τεχνική στο Judo


Τεχνικές ρίψεων στο τζούντο


Τεχνικές εδάφους στο Judo
Οι κανόνες του αγωνιστικού Judo - Ένα εκπαιδευτικό βίντεο / εγχειρίδιο με τις πρόσφατες αλλαγές του 2018


Δεν υπάρχουν σχόλια.

Επιστροφή

twitter facebook pinterest youtube
powered by: geodi.net
Αυτοάμυνα. Πολεμικές Τέχνες & Τεχνικές Τζούντο. Μαθήματα τζουντο. Ελληνικό τζούντο
Τι είναι το τζούντο;
Judo, Νέα , Τι είναι το τζούντο
Στο site μας χρησιμοποιούμε cookies
Hajime