Ο ηθικός κώδικας του τζούντο
Ευγένεια, Θάρρος, Φιλία, Ειλικρίνεια, Τιμή, Σεμνότητα, Σεβασμός, Αυτοπειθαρχία
Επιλογές αναζήτησης Όλες οι λέξεις Οποιαδήποτε λέξη
Φράση
Κωδικός ασφαλείας Εννέα συν Ένα ίσον

Judo

Νέα

Τι είναι το τζούντο

Του Κωνσταντίν Ατανάσοβ - Σκούτας

Τα οφέλη του Judo

Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2019


Η εξάσκηση στο τζούντο κάνει τους μαθητές πιο συνειδητοποιημένους, ειλικρινείς, λεπτεπίλεπτους, προσεκτικούς και υπομονετικούς. Ταυτόχρονα τους μαθαίνει να αξιολογούν την κατάσταση, γρήγορα να παίρνουν αποφάσεις και να ενεργούν άμεσα ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για επίθεση ή για άμυνα. Στο ραντόρι (ελεύθερη εξάσκηση judo) δεν υπάρχει θέση για δισταγμούς. Κατά τη διάρκεια του ραντόρι ο άνθρωπος ποτέ δεν γνωρίζει ακριβώς ποια τεχνική και πώς θα την εφαρμόσει ο αντίπαλος. Για το λόγο αυτό πρέπει να έχει συνεχώς οξυμένες όλες τις αισθήσεις του. Η επαγρύπνηση μετατρέπεται σε «δεύτερη φύση» του αθλητή που κάνει πραγματικά τζούντο. Ο άνθρωπος γίνεται ισορροπημένος και αποκτάει σιγουριά στις ικανότητες του, γιατί συνειδητοποιεί ότι για κάθε κατάσταση και πρόβλημα υπάρχει λύση και μπορεί να τα βγάλει «εις πέρας». Η προσοχή, η παρατηρητικότητα και η φαντασία οξύνονται ενώ οι ευκαιρίες για προβληματισμούς και αξιολόγηση πλαταίνουν με φυσικό τρόπο. Όλα αυτά μπορούν να φανούν χρήσιμα εκτός από την αίθουσα των πολεμικών τεχνών (dojo) και στην καθημερινή ζωή.


Το να κάνει κάποιος «πρακτική στο ραντόρι» σημαίνει να διερευνηθούν οι σύνθετες ψυχοσωματικές διασυνδέσεις μεταξύ των αντιπάλων που αντιμετωπίζει. Από την έρευνα αυτή μπορούν να προέλθουν εκατοντάδες πολύτιμα μαθήματα.


Στο ραντόρι (ελεύθερη εξάσκηση τζούντο) εμείς μαθαίνουν να εφαρμόζουμε την αρχή της μέγιστης αποτελεσματικότητας ακόμη και όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση στην οποία θα μπορούσαμε να επιβληθούμε έναντι του αντιπάλου με ωμή δύναμη. Πράγματι, είναι πολύ πιο αξιοθαύμαστο το να μπορείς να κερδίσεις τον αντίπαλο με μία σωστά εφαρμοσμένη τεχνική από ότι με σωματική δύναμη. Το μάθημα αυτό επίσης εφαρμόζει στην καθημερινή ζωή. Οι μαθητές συνειδητοποιούν, ότι η «πειθώ» στηριγμένη πάνω σε δυνατά λογικά επιχειρήματα είναι πάντοτε πιο αποτελεσματική από τον εξαναγκασμό.


Μία άλλη αρχή του ραντόρι είναι η εφαρμογή της αναγκαίας μόνο «ποσότητας δύναμης». Ποτέ «υπερβολικά πολύ ή αντίθετα πολύ λίγο». Όλοι εμείς σίγουρα γνωρίζουμε ανθρώπους, οι οποίοι δεν κατάφεραν να πετύχουν τα όσα είχαν βάλει στόχο, γιατί ίσως δεν έκριναν σωστά τον αναγκαίο κόπο και την ενέργεια για την εκπλήρωση των στόχων. Στο ένα άκρο βρίσκονται όσοι δεν κατάφεραν να φτάσουν μέχρι το σημαδεμένο σημείο, ενώ στο άλλο, όσοι δεν ξέρουν πότε να σταματήσουν. Αυτά είναι απλώς κάποια παραδείγματα από τα οφέλη, τα οποία το ραντόρι (η ελεύθερη εξάσκηση judo) μπορεί να φέρει στην πνευματική εκπαίδευση των ανθρώπων και ιδιαίτερα των νέων.


Τι είναι το τζούντο;


Πώς ασκούμαστε στο τζούντο;


Ukemi - Η μεγαλύτερη τεχνική στο Judo


Τεχνικές ρίψεων στο τζούντο


Τεχνικές εδάφους στο Judo


Λίγα περισσότερα για το Judo


Δεν υπάρχουν σχόλια.

Επιστροφή

twitter facebook pinterest youtube
powered by: geodi.net
Αυτοάμυνα. Πολεμικές Τέχνες & Τεχνικές Τζούντο. Μαθήματα τζουντο. Ελληνικό τζούντο
Τα οφέλη του Judo
Judo, Νέα , Τι είναι το τζούντο
Στο site μας χρησιμοποιούμε cookies
Hajime