Ο ηθικός κώδικας του τζούντο
Ευγένεια, Θάρρος, Φιλία, Ειλικρίνεια, Τιμή, Σεμνότητα, Σεβασμός, Αυτοπειθαρχία
Επιλογές αναζήτησης Όλες οι λέξεις Οποιαδήποτε λέξη
Φράση
Κωδικός ασφαλείας Επτά συν Εννέα ίσον

Judo

Νέα

Τι είναι το τζούντο

Του Κωνσταντίν Ατανάσοβ - Σκούτας

Πώς ασκούμαστε στο τζούντο;

Θεσσαλονίκη, 26 Φεβρουαρίου 2019


Ως σύστημα φυσικής αγωγής θα μπορούσαμε να πούμε ότι το τζούντο έχει δύο μεγάλες βασικές μεθόδους πρακτικές άσκησης – τα Κάτα και το Ραντόρι.


Τα Κάτα αποτελούν «φόρμες κινήσεων» και είναι ένα σύστημα προκαθορισμένων τεχνικών, τα οποία βοηθούν στην αφομοίωση των θεμελιωδών βάσεων για επίθεση και άμυνα (γραμματική και σύνταξη του τζούντο). Εκτός από τις ακινητοποιήσεις και τις τεχνικές ρίψεων που εξασκούνται στο ραντόρι, τα Κάτα περιλαμβάνουν διάφορα είδη χτυπημάτων με τα χέρια και τα πόδια (γροθιές, λακτίσματα, κλωτσιές κλπ) . Τα χτυπήματα είναι επιτρεπτά στα Κάτα γιατί μόνο εκεί οι αθλητές γνωρίζουν εκ των προτέρων τι θα κάνει ο καθένας (ασφάλεια). Τέλος σε ορισμένα από τα Κάτα χρησιμοποιούνται και όπλα (αυτοάμυνα σε όπλα).


Το ραντόρι σημαίνει «ελεύθερη εξάσκηση». Οι αθλητές χωρίζονται σε ζευγάρια και μπορούν να αγωνίζονται σε συνθήκες αγώνα. Μπορούν να ρίξουν ο ένας τον άλλον, να ακινητοποιήσουν, να στραγγαλίσουν ή να εξαρθρώσουν (τον αγκώνα), όμως δεν έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν χτυπήματα τα οποία θα μπορούσαν να εφαρμόσουν σε μία πραγματική μάχη. Να σημειώσουμε ότι οι στραγγαλισμοί και οι εξαρθρώσεις δεν επιτρέπονται στις παιδικές ηλικίες. Μία βασική προϋπόθεση στο ραντόρι είναι οι δύο αθλητές να προσέχουν να μη χτυπήσουν ο ένας τον άλλον και να σέβονται την «ετικέτα του judo», κάτι το οποίο είναι πραγματικά υποχρεωτικό για έναν άνθρωπο που θέλει να ωφεληθεί κατά το μέγιστο από αυτή την μέθοδο άσκησης του τζούντο. Εάν ο στόχος είναι η εκμάθηση τεχνικών για επίθεση και άμυνα, η συγκέντρωση πάνω στην σωστή εκτέλεση της τεχνικής είναι επαρκής. Σε συνέχεια με όλα αυτά, το ραντόρι περιλαμβάνει «σωματική ένταση», το οποίο ενσωματώνει όλα τα μέρη του σώματος και σε αντίθεση με τα πολλά είδη γυμναστικής, οι κινήσεις σε αυτή την μέθοδο τζούντο έχουν καθορισμένο σκοπό και εκτελούνται με ενθουσιασμό.


Τα Κάτα και το ραντόρι αποτελούν είδη φυσικής και πνευματικής αγωγής όμως από τα δύο το πιο αποτελεσματικό είναι το ραντόρι. Στο ραντόρι ο άνθρωπος πρέπει να αναζητήσει και να ανακαλύψει τις αδυναμίες του αντιπάλου, να είναι έτοιμος να επιτεθεί με όλες του τις δυνάμεις στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όταν του δοθεί ευκαιρία, όμως χωρίς να παραβιάζει τους κανόνες του τζούντο.Τι είναι το τζούντο;


Τα οφέλη του τζούντο


Ukemi - Η μεγαλύτερη τεχνική στο Judo


Τεχνικές ρίψεων στο τζούντο


Τεχνικές εδάφους στο JudoΤο Judo στην μορφή της πολεμικής τέχνης και της αυτοάμυνας (περιλαμβάνει χτυπήματα)
Το Ολυμπιακό (αγωνιστικό) τζούντο - 8 καταπληκτικές εκτελέσεις τεχνικών από πρόσφατους αγώνες Judo


Δεν υπάρχουν σχόλια.

Επιστροφή

twitter facebook pinterest youtube
powered by: geodi.net
Αυτοάμυνα. Πολεμικές Τέχνες & Τεχνικές Τζούντο. Μαθήματα τζουντο. Ελληνικό τζούντο
Πώς ασκούμαστε στο τζούντο;
Judo, Νέα , Τι είναι το τζούντο
Στο site μας χρησιμοποιούμε cookies
Hajime